REGISZTRÁCIÓ
X
Név
E-mail cím

Ideiglenes jelszavat e-mailben kapja meg, amit belépés után változtasson meg.

Adatvédelem
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
BEJELENTKEZÉS
X
E-mail cím
Jelszó
BEJELENTKEZÉS
X
BAPTISTA PEDAGÓGIAI INTÉZET
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Baptista Pedagógiai Napok - Tehetség Nap a Kovács Pál Baptista Gimnáziumban, 2024. február 23.

2024. 03. 20. 11:42 | HÍREK

 

2024. február 23-án, pénteken országos Tehetségnapot tartottunk a Baptista Pedagógiai napok keretében.

A napot a Baptista Tehetségsegítő Tanács szervezte, a kereteket és a helyszínt Szitt Zsolt a Tehetségtanács elnöke és a kovács Pál Baptista Gimnázium igazgatója, tehetségpont vezetője biztosította. Galambosné Halbauer Judit a Baptista Pedagógiai Intézet tehetségtámogatásért felelős munkatársa, a Tanács kommunikációért felelős tagja állította össze a programot, és hívó szavára érkeztek az ország minden pontjáról a tehetségpont koordinátorok, igazgatók és a tehetségtámogatásban dolgozó kollégáink és meghívott előadóink. Elfogadta meghívásunkat és ezzel gazdagította programunkat Dr. Váradi Natália, a "GENIUS" Jótékonysági Alapítvány igazgatója, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense, Felnőttképzési Központ és Vizsgaközpont vezetője.

A napot a Tehetségtanács elnökének rövid köszöntője után dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke nyitotta meg, és helyezett szívünkre lelki és szellemi útmutatást: „Bármi is legyen az oktatás,
egyedi egyéniséggé kell, hogy tegyen, nem pedig konformistává.” ( John Taylor Gatto, “Amerika legbátrabb tanára”, az év tanára New York City) Elnök Úr kiemelte, hogy a Baptista Szeretetszolgálat intézményeiben kiemelten fontos szerepe van hagyományosan a tehetségtámogatásnak, és megköszönte azt a pedagógiai munkát, amitől a baptista iskola több, mint iskola.

A tehetségnapon több mint 40 fő jelent meg, és töltött együtt egy csodálatos napot. Előadóink izgalmas és érdekfeszítő témákban osztották meg tudásukat és tapasztalataikat a hallgatósággal:

A Baptista Tehetségsegítő Tanács újjáalakulásáról, jelenlegi helyzetéről, céljairól Szitt Zsolt a Tehetségsegítő Tanács elnöke beszélt, kiemelve a folytatás értékközpontúságát, a korábbi értékek megőrzését és az újabb célokat: a tehetségpontok feltérképezése, működésük megismerése, támogatása, akkreditációk segítése; a kapcsolódás, a párbeszéd és a szakmai alkalmak biztosítása; hálózati tudásmegosztás és együttműködés; a TehetségDetekt (adatalapú tehetséggondozás legfontosabb eszköze lehet) működésének, fejlesztésének támogatása; közös felületeink újraélesztése (baptistalent.hu, információs portál)

Dr. Váradi Natália bemutatta a kárpátaljai "GENIUS" Jótékonysági Alapítvány tehetséggondozó munkáját, és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség munkáját. A tehetséggondozás sokszínű és rendkívül tartalmas, izgalmas formáit, tartalmait ismerhettük meg az előadásból. A szakmai beszélgetések során pedig körvonalazódtak az együttműködés lehetőségei a határon túli tehetséggondozó szervezettel.

A tehetség útja címmel tartott előadást Kovács Mónika a Nemzeti Tehetség Központ módszertani szaktanácsadója. Előadásában kitért a tehetségfejlődés folyamatára, az NTP programokra, az adatalapúság jelentőségére tehetségvizsgálatban és tehetségtámogatásban, és bemutatta a Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenységét, képzéseit is.

Ezt követően bemutatkoztak a baptista tehetségpontok, tehetséggondozó műhelyek. Elsőként az óvodai tehetséggondozásról beszélt a Hétszínvirág Baptista Óvoda és Bölcsőde (Akkreditált Néptánc Tehetség-műhely, Akkreditált Fabula Süni Dráma Stúdió) három pedagógusa, Kovács- Kosaras Adrienn, Kissné Hekkel Mónika, Vidovics Brigitta. Megismerhettük környezetvédelmi programjukat és az óvodai tehetséggondozó programokat a zene, tánc, dráma területén: Hétszínvirág Baptista Néptánc Tehetségműhelyt, Aranyalma Tehetségpontot, Fabula Süni drámastúdiót.

Az ebédszünetben szakmai diskurzusokkal és finom ételekkel, üdítőkkel töltődtek fel a résztvevők.

A felfrissülést követően Abán Csaba, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Robotika Szakosztály elnöke mutatta be a Baptista Szeretetszolgálat Robotika tehetségprogramját. Abán Csabáról tudni kell, hogy intézményeink körében a kezdetektől foglalkozik a program mentorálásával, és a kiemelt tanulók további képzésével, versenyeztetésével. Eredményei kimagaslóak országos és nemzetközi szinten is. 2022-ben és 2023-ban is különböző kategóriákban hoztak el első, második és harmadik helyezéseket a magyar, európai és világ ROBOCUP JUNIOR versenyeken.

Harmadikként a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája (Akkreditált Kiváló Tehetségpont (3x), Európai Tehetségpont, Minősített Tehetséggondozó Műhely (2x)) mutatkozott be Tehetségeink kiválasztása c. előadásával. Szabó Zoltánné igazgatóhelyettes, és az MTM program felelőse tartotta meg előadását Tehetségeink kiválasztása címmel. Sokszínű tehetségtámogató tevékenységet ismerhettünk meg, amelyben tehetség területenként szerveződő műhelyekről hallhattunk, és a TehetségDetekt online felmérőrendszerünk nagyon tudatos és sokrétű felhasználásáról. Ez utóbbinak az a különlegessége, hogy a rendszert 2015-16-os évben dolgozta ki a Kovács Pál Baptista Gimnázium tehetségtámogató közössége Kovács Mónika szakmai és szellemi munkájával, irányításával, Szitt Zsolt igazgató szervezetfejlesztési és anyagi támogatásával, és Gellén József informatikus, programozó alkotta meg az online felületet, algoritmizálta a teszteket. A program használata és tartalma a Baptista Szeretetszolgálatnak köszönhetően jógyakorlattá vált, intézményeink számára elérhető.

Zárásképpen a vendéglátó Kovács Pál Baptista Gimnázium mutatkozott be a jógyakorlatként bejegyzett Mentorprogammal. A mentorprogram, mint jógyakorlat évek óta alapja az intézményi akkreditációnak, aminek köszönhetően évek óta akkreditált kiváló és térségi hatókörű tehetségpontként működnek. A program kifejezetten élsportolók tehetségtámogatására, a kettős karriert segítő programként működik. A tevékenységek szerves eleme a TehetségDetekt felméréseinek használata, felhasználása a pedagógiai munkában, a sportoló tanulók mentorálása és tutorálása. A mentorprogram a teljesértékű személyiség fejlődésében segíti a tanítványokat tematikus program és ülések alkalmain keresztül, a tutorprogram pedig az időgazdálkodásban támogatja a kiemelkedően sokszor távollévő diákokat tanulmányaik sikeres teljesítésében.

 A Tehetségnap nemcsak jó hangulatban telt, hanem szakmailag is tartalmas, sokszínű programjával inspirálta is a megjelenteket, és reményeim szerint, újabb ötletekkel, motivációkkal feltöltődve távoztak a résztvevőket.

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek s ne csüggedjen.""
(János evangféliuma 14,27))
TEHETSÉGEK

CSATORNÁK

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

1068 Budapest, Benczúr u. 31.

Szervezeti felépítés

E-mail: info kukac baptistaoktatas pont hu

Web: baptistaoktatas.hu/pedintezet

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE